Zgaga

Zgaga to uczucie palenia w klatce piersiowej, jest często związana z konkretnym rodzajem spożywanej żywności lub napojów. Zmiany w stylu życia mogą ją złagodzić w wielu przypadkach, występuje ona częściej w okresie ciąży. Zgaga to uczucie pieczenia w klatce piersiowej spowodowane przez kwas żołądkowy tworzenie kopii zapasowej do przełyku (przełyku). Spalanie jest zwykle w górnej i środkowej części klatki piersiowej, tuż za mostkiem (mostka). Spalanie może nasilić lub mogą być wywołane przez leżącej lub prawej stronie. Ciąża wydaje się nasilać zgagę. Wiele osób odczuwa zgagę i istnieje duża liczba leków i środków domowych dostępnych w leczeniu. W większości przypadków nie ma potrzeby, aby iść do lekarza, z wyjątkiem sytuacji gdy objawy są częste (kilka razy w tygodniu) lub ciężkie. Jeśli zgaga jest ciężka lub bólowi towarzyszą dodatkowe objawy, takie jak duszność, promieniowanie w ramionach i szyi, trzeba będzie udać się do lekarza, aby odróżnić te objawy z bardziej poważnymi schorzeniami, takimi jak atak serca.

GERD (refluks żołądkowo-przełykowy) to przewlekła i bardziej poważna postać schorzenia. Jeśli objawy zgagi występują więcej niż dwa razy w tygodniu, należy skontaktować się z pracownikiem służby zdrowia, aby upewnić się, że żadne poważne problemy nie występują.

Przełyk (przewód łączący jamę ustną z żołądkiem) ma napięty zespół mięśni w dolnej części (dolnego zwieracza przełyku [LES]), który zamyka się gdy jedzenie dostaje się do żołądka i zapobiega zawartość żołądka, aby ponownie przepływała do przełyku. Jeśli to rozluźnia zwieracz osłabia lub w niewłaściwym czasie, kwas w żołądku może tworzyć kopie zapasowe do przełyku, co powoduje zgagę. Zwykle objawem jest uczucie pieczenia w klatce piersiowej. To może towarzyszyć kwaśny smak w tylnej części gardła, albo uczucie żywności utknięcia w gardle. Jeżeli objawom towarzyszą duszności, promieniowanie do ramion lub szyi, zawroty głowy lub zimny pot, osoba musi być oceniana przez pracownika służby zdrowia jak najszybciej. Jakie pokarmy i napoje pogorszyć zgaga? Alkohol: Alkohol mogą zrelaksować dolnego zwieracza przełyku; Kawa i sok pomarańczowy lub inne kwaśne to tylko niektóre z napojów, które mogą gorzej lub wyzwalają zgagę; Tłustych, smażonych potraw, a niektóre kwaśne pokarmy (pomarańcze, grejpfruty, pomidory), a także pikantne żywności. Każda osoba reaguje trochę inaczej do konkretnych grup żywności. Aby śledzić jakie pokarmy nasilają objawy, prowadzić dziennik żywności. W tym dzienniku, należy śledzić to, co jesz, czas jadł, żadnej aktywności, które pogorszyły lub sporządzone na zgagę lepiej, i wskazać, które dni masz objawy.

1 234 ... 7»