Witaminy i ich podziały

Różnicą (o ile takowa występuje) pomiędzy witaminy, które są " rozpuszczalne w wodzie", a te, które nie są" jest stosunkowo duża różnica między składnikami rozpuszczalnych w wodzie. Natomiast pomiędzy witaminami rozpuszczalnych w tłuszczach jest absolutnie krytyczne rozróżnienie od tych „wodnych”.

Witamina E jest szczególnie znaną witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, z pośród wyżej wymienionych. Chociaż możemy ją rozpuszczać sztucznie, z pomocą specjalistycznego sprzętu i w laboratorium, wszystko aby pomóc jej wchłanianie przez ścianę jelita, po wchłonięciu do organizmu wydaje się ona zachowywać jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Składniki odżywcze są szczególnie istotne dla normalnego wzrostu i rozwoju organizmu wielokomórkowego. Korzystając z kodu genetycznego dziedziczonego od rodziców, płód zaczyna się rozwijać. A w momencie poczęcia ten proces zaczyna się od składników pochłanianych. Wymaga to obecności pewnych witamin i minerałów w określonych godzinach. Te składniki ułatwiają reakcje chemiczne, które wytwarzają między innymi : skórę, kości i mięśnie. Jeśli istnieje poważny niedobór jednego lub więcej z tych składników odżywczych, dziecko może rozwinąć się z chorobą niedoboru. Nawet niewielkie niedobory mogą spowodować trwałe uszkodzenie w organizmie, powodując choroby układu kostnego, nerwowego, narządów wzroku i skóry. W większości przypadków, witaminy uzyskuje się z żywności, ale niektóre otrzymuje się za pomocą innych środków. Na przykład mikroorganizmy jelita - powszechnie znane jako „ flora jelitowa” - produkty witaminy K i biotyny.

Albo gdy jedna z form witaminy D dostaje się do skóry za pomocą naturalnej długości fali promieniowania ultrafioletowego słońca. Ludzie mogą produkować niektóre witaminy z prekursorów żywności. Przykłady obejmują witaminę A, produkowanej z beta karotenu i niacyny z aminokwasu tryptofanu. Po zakończeniu procesu wzrostu i rozwoju fizycznego człowieka, zasadnicze składniki odżywcze, czyli witaminy pozostają w organizmie do zdrowego utrzymania komórek, tkanek i narządów, które tworzą wielokomórkowe organizmy. Pozwalają one również na powstawanie wielokomórkowych formy życia, aby efektywnie wykorzystywać energię chemiczną dostarczonej przez spożywaną żywność i aby pomóc w przetwarzaniu białka, węglowodanów, tłuszczy - wymaganych do oddychania i podtrzymywania wielu innych czynności życiowych.

Ludzie muszą spożywać witaminy okresowo, ale według konkretnego rozplanowania, w celu uniknięcia niedoborów. Zapotrzebowania ludzkiego organizmu na różne witaminy są bardzo zróżnicowane:

- Witaminy D i B12 są przechowywane w znacznych ilościach w organizmie człowieka, głównie w wątrobie. Zła dieta dorosłego człowieka może być niebezpieczna i powodować niedobór witaminy A

- Witamina D i B12, w niektórych przypadkach może być nie dostarczana przez dłuższy okres czasu, np. przez długie zimowe miesiące, gdy brakuje nam słońca i powoduje to znacznych skutków ubocznych.

- Jednakże, witamina B3 (niacyna i amid kwasu nikotynowego), nie jest magazynowana w organizmie ludzkim w znaczących ilościach, jej przechowywanie może trwać tylko kilka tygodni.

- Brak witaminy C jest szczególnie groźne – z pierwszych badań doświadczalnych wynikało, że pierwsze objawy szkorbutu to brak witaminy C. Pozbawienie jej w organizmie było bardzo zróżnicowane, od miesiąca do ponad sześciu miesięcy.

«12 3 456 ... 8»