Witaminy i ich podziały

Mówiąc prościej witaminy możemy podzielić według :

Związków organicznych (zawiera dwutlenek węgla).

Jest to niezbędny składnik odżywczy, którego organizm nie może produkować wystarczająco dużo na własną rękę, więc musi go dostać (w małych ilościach) od przyjmowanych pokarmów. Obecnie potrafimy odróżnić 13 uznanych witamin (witamina A, witamina D, witamina E, witamina K, witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B5, witamina B6, witamina B7, witamina B11, witamina B12, witamina C).

Witaminy są klasyfikowane również jako rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy A, D, E i K) lub rozpuszczalnego w wodzie (witaminy z grupy B i C). Różnica między tymi dwiema grupami jest bardzo ważna. To określa w jaki sposób każda witamina działa w organizmie.

Rozpuszczalne w tłuszczach:

Te witaminy posiadają zazwyczaj zaabsorbowane kuleczki tłuszczowe (zwane chylomikronami), które poruszają się przez układ limfatyczny w jelicie cienkim i dzięki krążeniu krwi w organizmie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to te, szczególnie witaminy A i E, które następnie są przechowywane w tkankach ciała.

Rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, jeżeli zostały one przechowywane w tkankach w organizmie, to zazwyczaj tam pozostają. To dość niebezpieczne zjawisko. Oznacza ono tyle, że jeśli osoba ma zbyt dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, z czasem może być zbyt wiele tej witaminy obecnej w organizmie. To prowadzi potencjalnie do niebezpiecznego stanu zwanego hiperwitaminozą (dosłownie – to stan gdy jest zbyt dużo witaminy w organizmie).

Wiele osób może również cierpieć na niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jeśli ich spożycie tłuszczu jest zbyt niskie lub ich wchłanianie tłuszczu jest nieprawidłowe, na przykład przez niektóre leki (które blokują wchłanianie tłuszczu z jelita) i niektóre choroby, takie jak mukowiscydoza (przez którą istnieje niedobór enzymów z trzustki, która podobnie koliduje z absorpcją tłuszczu z jelita).

Istnieje różnica między witaminami, które są rozpuszczalne w wodzie naturalnie (takie jak witaminy B i C) i takie, które " woda rozpuszcza " (takie jak witamina E), a między tymi, które w sposób naturalny rozpuszczają się w tłuszczach. Jedna postać witaminy E jest rozpuszczana przez wodę przez dodatek pewnych związków w konkretnym sposobie wytwarzania. Hipotetycznie przyjmuje się, że "woda postaci rozpuszczonej " witaminy E jest skuteczniej wchłaniana przez ściankę jelita do ciała.

«1 2 345 ... 8»