Szkarlatyna

Szkarlatyna może mieć następujące objawy

  • Trudności w połykaniu
  • Ogólne złe samopoczucie
  • Bół głowy
  • Świąd
  • Utrata apetytu
  • Nudności
  • Popękane naczynia krwionośne w fałdach ciała, na przykład pachy, pachwiny, łokcie, kolana i szyi.
  • Bóle brzucha
  • Obrzęk węzłów chłonnych szyi, które są wrażliwa na dotyk
  • Tworzy się biała powłoka i język jest czerwony i spuchnięty.
  • Wymioty

Jeśli pacjent ma inne objawy, takie jak ciężkie bóle mięśni, wymioty lub biegunkę, lekarz będzie musiał wykluczyć inne możliwe przyczyny, takie jak zespół wstrząsu toksycznego.

Jakie są czynniki ryzyka szkarlatyny?

Czynnikiem ryzyka jest to, co zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju stanu lub choroby. Na przykład, otyłość znacznie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

  • Dzieci - w wieku od 5 do 15 lat mają zwiększone ryzyko zachorowania na szkarlatynę w stosunku do innych ludzi.
  • Bliski kontakt - bakterie mogą rozprzestrzeniać się łatwiej wśród ludzi w bliskim kontakcie. Jeśli ktoś w domu niesie bakterie, zakażenie może rozprzestrzeniać się łatwiej wśród członków gospodarstwa domowego.

Szkarlatyna - co powoduje chorobę?

Szkarlatyna jest spowodowana przez bakterie o nazwie Streptococcus pyogenes, lub grupy A beta-hemolizujące paciorkowce. Jest to ta sama bakteria, która wywołuje anginę. Podczas uwalniania toksyn, szkarłatne bakterie wywołują objawy gorączki, w tym wysypkę i czerwone wypieki na twarzy. Szkarlatyna przenosi się z człowieka na człowieka drogą kropelkową. Kiedy zarażona osoba kaszle lub kicha bakterie w powietrzu rozprzestrzeniają się i mogą być wdychane. Bakterie mogą wylądować na powierzchni, takiej jak szklanki, blaty i klamki a ludzie mogą się zarażać dotykając je rękami a potem dotykając własnego nosa lub ust. Jeśli dotkniesz skórę osobnika z paciorkowcem, istnieje ryzyko zakażenia. Osoby mające szkarlatynę, która nie jest leczona może być zaraźliwa przez kilka tygodni, nawet jeśli objawy zniknęły.

«1 2 345 ... 13»