Miażdżyca

czynniki ryzyka

Choroba niedokrwienna serca (miażdżyca tętnic wieńcowych) jest nr 1 zabójcą kobiet i mężczyzn w Stanach Zjednoczonych. Dokładna przyczyna nie jest znana, jednak pewne cechy, warunki lub nawyki mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia choroby. Te warunki są znane jako czynniki ryzyka.Można kontrolować większość czynników ryzyka i zapobiec lub opóźnić rozwój miażdżycy. Inne czynniki ryzyka nie mogą być kontrolowane. Główne czynników ryzyka: niezdrowy poziom cholesterolu, obejmuje wysoki cholesterol LDL i niski HDL; wysokie ciśnienie krwi, jeśli pozostaje na poziomie powyżej 140/90mm Hg. Jeśli masz cukrzycę lub przewlekłe choroby nerek, wysokie ciśnienie krwi jest zdefiniowane jako 130/80 mm Hg lub więcej; palenie może uszkodzić naczynia krwionośne i dokręcić, podnieść poziom cholesterolu i podnieść ciśnienie krwi; insulina oporna - stan ten występuje wtedy, gdy organizm nie może wykorzystywać swojej insuliny prawidłowo. Insulina jest hormonem, który pomaga poruszać się poziom cukru we krwi do komórek, gdzie jest wykorzystywane jako źródło energii. Oporność na insulinę może spowodować cukrzycę; nadwaga i otyłość; brak aktywności fizycznej; niezdrowa dieta; starszy wiek.

Mimo, że wiek i rodzinna historia choroby wczesnego serca są czynnikami ryzyka, to nie znaczy, że będziesz rozwijać miażdżyca, jeśli masz jedną lub obie. Kontrolujące inne czynniki ryzyka często może zmniejszyć wpływy genetyczne i zapobiegać miażdżycy nawet u osób starszych. Naukowcy nadal badać inne możliwe czynniki ryzyka miażdżycy, w tym: wysokie poziomy białka zwanego C-reaktywnego (CRP) we krwi może zwiększać ryzyko miażdżycy i zawału serca. Wysokie poziomy białka C-reaktywnego jest objawem zapalenia ciała; zapalenie jest odpowiedzią organizmu na uraz lub zakażenia. Uszkodzenie wewnętrznych ścian tętnic wydaje się wywołać stan zapalny i pomoc tablica rośnie; ludzie, którzy mają niski poziom CRP może rozwinąć miażdżycy w wolniejszym tempie niż ludzi, którzy mają wysoki poziom CRP. Prowadzone są badania, aby dowiedzieć się, czy zmniejszenie stanu zapalnego i obniżenie poziomu CRP także może zmniejszyć ryzyko miażdżycy; wysoki poziom triglicerydów (tri-GLIH-seh-rides) we krwi mogą zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, szczególnie u kobiet. Triglicerydy są typem tłuszczu; badania są w toku, aby dowiedzieć się, czy genetyka może odgrywać rolę w ryzyko miażdżycy.