Kreatynina – wszystko, co musisz wiedzieć

Dieta przy wysokim stężeniu kreatyniny w krwi

Dieta przy wysokim stężeniu kreatyniny w krwi

W wielu przypadkach zbyt wysoka kreatynina w krwi jest przyczyną nieprawidłowej diety. Także wtedy, gdy jej stężenie związane jest występowaniem jednostek chorobowych, warto pamiętać o tym, że jej poziom jest związany z tym, co je pacjent. Dlatego u tych osób, u których zdiagnozowano zaburzenia pracy nerek na podstawie kreatyniny i innych badań, powinno się wdrożyć zdrową dietę. Oczywiście, stosowanie diety zależne jest od stopnia zaawansowani choroby, dlatego w przypadku niewydolności utajonej nie jest ona niezbędna, ale jeśli kreatynina jest rzeczywiście zbyt wysoka, warto przemyśleć przejście na specjalną dietę.

Najważniejsze zasady zdrowej diety w problemach nefrologicznych

Menu powinno być tak skomponowane, aby nie zawierało zbyt dużej ilości takich składników jak:

  • mięsa
  • ryby
  • nabiał
  • warzywa strączkowe

Są to przede wszystkim źródła białka, a białko ma negatywny wpływ na obciążone już nerki, dlatego może jeszcze bardziej pogorszyć ich stan. W trakcie trawienia białek powstaje kreatynina i mocznik, które przy chorobie nie są prawidłowo wydalane. Ilość białka w diecie jest zależna tego, jakie wyniki dała kreatynina i mocznik – warto skonsultować się z lekarzem. Nie należy całkowicie rezygnować z produktów z białkiem – jego minimalna ilość w diecie powinna wynosić 20 gramów dziennie.

O czym dodatkowo pamiętać?

Dodatkowo ograniczenia białek pacjenci powinni pamiętać o następujących zasadach:

  • sód – nadmierna ilość sodu, czyli soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie, dlatego należy go ograniczyć
  • glutaminian sodu – także trzeba go ograniczyć, warto sprawdzać składy, ponieważ jest dodawany do wielu artykułów spożywczych
  • fosfor – przy niewydolności nerek wydalanie fosforu jest upośledzone, dlatego trzeba ograniczyć spożywanie potraw z jego dużą ilością, na przykład ryb, cielęciny, płatków zbożowych, pieczywa razowego, warzyw strączkowych, napojów gazowanych
  • potas – zalecane jest dodatkowe suplementowanie potasu w początkowych fazach chorób nerek, ale przy jego podwyższonej ilości w krwi należy go ograniczyć
  • żelazo – przy chorobach nerek jego wchłanianie jest gorsze, dlatego zaleca się spożywanie pokarmów z żelazem lub jego suplementację
«1 ... 91011 12