Kreatynina – sprawdź, czy twoje nerki funkcjonują prawidłowo

Dieta zmniejszająca poziom kreatyniny we krwi

Na poziom kreatyniny we krwi ma wpływ dieta. Także wtedy, gdy kreatynina jest zbyt wysoka, można wpływać na jej poziom poprzez odpowiednio skomponowane menu. Jest ono zalecane wszystkim osobom, u których stwierdzono nieprawidłowości w pracy nerek. Głównym celem diety jest doprowadzenie do równowagi metabolicznej. Prawidłowo skomponowane potrawy będą mogły ograniczyć uciążliwe objawy, które dotykają pacjentów chorujących na niewydolność nerek, w tym nudności, osłabienia, bólów głowy.

Najważniejsze zalecenia dietetyczne Przy schorzeniach nerek bardzo często kreatynina jest na zbyt wysokim poziomie. Kreatynina, która jest pochodną kreatyny, jest dostarczana do organizmu w postaci białek, zwłaszcza odzwierzęcych, dlatego jej poziom można regulować przy ograniczeniu ich ilości. Wobec tego dieta osoby chorującej na niewydolność nerek powinna opierać się na ograniczeniu następujących składników:

  • mięsa
  • ryb
  • warzyw strączkowych
  • nabiału
Wszystkie z nich posiadają dużą ilość białek, a tym samym dzięki nim podwyższa się kreatynina we krwi. Dieta wysokobiałkowa stanowi zagrożenie dla prawidłowej pracy nerek, wobec tego nawet w przypadku popularnych obecnie diet odchudzających bazujących na spożyciu większej niż zwykle ilości białek, może wystąpić niewydolność nerek. Dodatkowo trzeba uważać na sód, potas i fosfor.

Białka Zasadniczo białka wymienione powyżej powinny być ograniczone, ale nie usunięte całkowicie z diety. Należy spożywać głównie białka jaj, chude mięso, chude ryby, sery twarogowe.

Sód Sód oraz glutaminian sodu powinny być wyeliminowane z diety. Nadmiar sodu skutkuje w zatrzymaniu wody i nadciśnieniu tętniczym, co prowadzi do pogorszenia stanu chorobowego.

Fosfor Przy niewydolności nerek wydalanie fosforu jest zaburzone. Gdy jego stężenie jest zbyt wysokie, może powodować odwapnienie i osteoporozę, dlatego konieczne jest jego ograniczenie.

Potas W pierwszej fazie choroby potas jest zalecany, natomiast przy pogorszeniu objawów trzeba z niego zrezygnować. Najlepiej badać regularnie poziom potasu. W celu zmniejszenia ilości potasu w diecie można zastosować technikę podwójnego gotowania (bez soli).

«1 ... 91011 12