Kolagen

Powstawanie kolagenu w organizmie człowieka

Kolagen jest produkowany w organizmie człowieka, łączenie aminokwasów odbywa się w procesie enzymatycznym, który do swego przebiegu wymaga katalizatora jakim jest witamina C. Niedobór tej witaminy spowalnia a nawet uniemożliwia powstawanie kolagenu, czego skutkiem jest szkorbut – choroba polegająca na uszkodzeniach skóry i błon śluzowych oraz wypadaniu zębów.

Rodzaje kolagenu

Podczas wielu lat badań nad kolagenem naukowcy wyodrębnili 20 typów kolagenu, które nieznacznie różnią się budową, miejscem występowania oraz funkcją spełnianą w organizmie. Najpowszechniejszym z ich jest kolagen typu I, można go spotkać w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach oraz w tkance łącznej kości. Drugi z często spotykanych rodzajów kolagenu to kolagen typu II, ten związek występuje w chrząstkach stawowych. Pozostałe rodzaje kolagenu można spotkać m.in. w skórze, ściankach tętnic czy śródbłonku innych tkanek.

Zastosowanie kolagenu

Kolagen jest powszechnie stosowany w medycynie, kosmetyce, a nawet w przemyśle spożywczym, nazwa tego białka najczęściej kojarzona jest z kosmetykami mającymi na celu utrzymanie jędrności i dobrego stanu skóry. Jednakże pojawia się ono także w lekach, których zadaniem jest m.

in. poprawa stanu chrząstki stawowej. Kolagen wykorzystywany jest również w chirurgii plastycznej i wleczeniu oparzeń. Hydrolizowany kolagen pełni także ważną funkcję w procesie kontroli wagi, w przemyśle spożywczym kolagen wykorzystywany jest m.in. do tworzenia kolagenowych osłonek do kiełbas, czy do produkcji żelatyny powszechnie występującej w produktach żywnościowym. Żelatyna jest również powszechnie stosowana w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i fotograficznym.

«12 3 456 ... 10»