Jelito drażliwe

Dieta

U wielu osób z zespołem jelita drażliwego jedzenie jest przyczyną późniejszych dolegliwości.

Dolegliwości bólowe brzucha, zaparcia, biegunki (czasem zaparcia i biegunki występują na przemian) oraz wzdęcia to objawy jelita drażliwego. Dokonanie zmian w jadłospisie chorego może zmniejszyć nasilenie objawów oraz przynieść pacjentowi znaczną ulgę.

Przede wszystkim warto wiedzieć co najbardziej szkodzi choremu na jelito drażliwe i na tej podstawie dokonać wykluczenia części spożywanych przez niego pokarmów, zastępując je lekkostrawnymi oraz odpowiedniejszymi dla jego stanu zdrowia. Biegunkę mogą wywoływać takie produkty jak: kofeina, alkohol, przetwory mleczne, produkty spożywcze o wysokiej zawartości cukru, warzywa powodujące wzdęcia (kapusta, fasola, brokuły).

Aby pozbyć się równie niekomfortowych zaparć należy zwiększyć udział błonnika w diecie chorego, pochłaniać większe ilości wody oraz regularnie wykonywać ćwiczenia fizyczne. Dużym udogodnieniem może okazać się prowadzenia zapisów w podręcznym notatniku dotyczących spożytych posiłków. Warto zwrócić uwagę także na to w jaki sposób jemy. Należy spożywać pokarm wolniej oraz starać się jeść w relaksującej atmosferze.

Powstały specjalne książki poświęcone wszelakim dietom. Osobom cierpiącym na jelito drażliwe na pewno uda się znaleźć informację o najodpowiedniejszym jadłospisie przy zespole jelita drażliwego.

Wskazane dla chorych przy biegunkach:

  • Mięso: szynka, polędwica, mięso: cielęce, wołowe, indyk, kurczak, ryby chude gotowane
  • Przetwory mleczne: twaróg, niskotłuszczowe sery topione, masło, margaryna,
  • Warzywa: marchew, sałata, pomidory, ogórki, ziemniaki purre
  • Owoce: jabłka, banany, cytrusy, arbuzy
  • Zboża: biały chleb pszenny, bułki, kaszka pszenna, ryż
  • Napoje: Kawa zbożowa, słaba herbata

Wskazane dla chorych przy zaparciach: chude wędliny, zupy warzywne, oleje roślinne - słonecznikowy, z oliwek, sojowy, chude mięso - cielęcina, wołowina, indyk, kurczak, królik, przetwory mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, kawa zbożowa, słaba herbata, woda mineralna – spożycie płynów ponad 2L dziennie, chude ryby (dorsz, sandacz, szczupak, leszcz, karaś, pstrąg, okoń), desery w postaci owoców, wszelkie warzywa.

«1 ... 567 8