Jelito drażliwe

Czynniki ryzyka

W dalszym ciągu specjaliści nie potrafią wskazać bezpośredniej przyczyny występowania tej choroby układu pokarmowego.

Schorzenie związane jest z zaburzeniem motoryki jelita, nieodpowiednią dietą oraz czynnikami psychicznymi (np. stres). Znaczny wpływ na jej wystąpienie może mieć nadmierny rozrost flory bakteryjnej, zmiany w psychice czy przebycie infekcji jelitowej. Spożywanie pokarmu wywołuje naturalne skurcze narządu. W przypadku osób zmagających się ze schorzeniem są one szybsze i mocniejsze niż u ludzi zdrowych. Co ciekawe jednostka chorobowa może prowadzić do powstania sytuacji, gdy spowolnieniu pracy narządu towarzyszy biegunka, zaś częstsze skurcze narządu skutkują zaparciami.

Czynniki ryzyka:

  • płeć – aż 80% przypadków zachorowań na jelito drażliwe dotyczy kobiet. Może to mieć związek ze zmianami hormonalnymi w kobiecym cyklu miesiączkowym.
  • wiek – zespół jelita drażliwego (IBS) może pojawiać się zarówno u ludzi młodych jak i osób starszych. Od 15 do 20 procent osób w grupie wiekowej 20-40 cierpi na jelito drażliwe.
  • problemy o podłożu psychicznym – chorzy przeważnie mają problemy z nadmiernym stresem czy zaburzeniami psychicznymi. Poza tym jelito drażliwe jest niekiedy następstwem przeżycia traumatycznych wydarzeń w przeszłości.
  • wrażliwość na pokarmy – organizmy niektórych osób źle reagują na część przyjmowanego pożywienia. Do takich produktów mogą zaliczać się produkty mleczarskie, pszenica, fruktoza czy sorbitol.

Część zachowań związanych z odżywianiem nie wywołuje co prawda choroby, ale może mieć wpływ na nasilenie dolegliwości. Wyróżniamy wśród nich jedzenie dużych posiłków, szybkie połykanie pokarmu. To drugie wiąże się często z jedzeniem w stresogennych sytuacjach. Nasilenie objawów może być spowodowane także przez zażywanie niektórych leków.

«1 2 345 ... 8»