Gronkowiec złocisty – objawy, leczenie

Gronkowiec złocisty jest bakterią gram – dodatnią. Często występuje w drogach oddechowych oraz na skórze człowieka.

Bakteria wywołuje szereg infekcji w tym zakażenia skóry (czyraki), choroby dróg oddechowych (np. zapalenie płuc) oraz zatrucia pokarmowe. Nosicielstwo bakterii jest również możliwe wśród zwierząt. Wytwarzana przez gronkowca toksyna jest odporna na wysokie temperatury. Nie niszczy jej nawet wysoka temperatura podczas gotowania czy pieczenia pokarmu.

W zależności od rodzaju zakażenia bakterii mogą pojawiać się różne objawy. W przypadku zatrucia pokarmowego są tą najczęściej wymioty oraz biegunka. W przypadku infekcji pojawiają się zmiany skórne.

Gronkowiec złocisty został po raz pierwszy zidentyfikowany w drugiej połowie XIX wieku w Szkocji przez lekarza Sir Alexander Ogston’a. Według szacunków co piąty z nas jest długoterminowym nosicielem bakterii gronkowca złocistego. Co ciekawe bakteria ta jest elementem naszej naturalnej flory skóry, występuje także w przednich nozdrzach przewodów nosowych. Bakteria może powodować wiele zmian skórnych w tym pryszcze, liszajec, czyraki, zapalenia mieszków włosowych oraz ropnie. Zaś dostanie się bakterii do krwiobiegu grozi wieloma ciężkimi zakażeniami. Może prowadzić do rozwoju sepsy, bakteriemii, zapalenia opon mózgowych, zapalenia szpiku i zapalenia wsierdzia. Gronkowiec złocisty jest najczęstszą bakterią nabywaną przez pacjentów w szpitalach. Bakteria szybko rozprzestrzenia się w warunkach szpitalnych, jest często roznoszony przez personel medyczny, co może być skutkiem niewystarczającej higieny oraz nieprzestrzeganiem zasad BHP.

Zatrucia

Zatrucia gronkowcem złocistym mają miejsce po spożyciu pokarmu zawierającego toksyny bakterii. Mogą to być zarówno potrawy mięsne, przetwory mleczne jak i sałatki. Szczególnie częstą przyczyną zatrucia są lody. Następuje tak w przypadku, gdy zostały one powtórnie zamrożone po rozmrożeniu lub, gdy nie zostały schłodzone zaraz po pasteryzacji. Co istotne zawarta w produktach spożywczych toksyna gronkowca nie zmienia ani smaku, ani zapachu pokarmu.

1 234 ... 9»