Gronkowiec złocisty

Przyczyny infekcji

Gronkowiec złocisty jest bakterią odporną na wysokie temperatury. Dlatego poddanie zakażonej żywności obróbce termicznej nie daje stu procentowej szansy pozbycia się szczepów bakterii.

Gronkowiec złocisty może występować m.in. w potrawach mięsnych, przetworach mlecznych, ciastach, sałatkach czy lodach. Namnażanie się bakterii ma miejsce w przypadku wielokrotnego zamrażania i rozmrażania żywności. Ponadto gronkowiec złocisty jest także bardzo częstą przyczyną zakażeń szpitalnych. Rozprzestrzeniania się bakterii w placówkach medycznych niesie ze sobą ogromne ryzyko infekcji ran pooperacyjnych co wiąże się z możliwością wystąpienia sepsy oraz wstrząsu septycznego. Rokowania wstrząsu septycznego są wyjątkowo złe, od lat utrzymują się na stałym poziomie około 40 procent. Co prawda wiele osób jest nosicielami gronkowca złocistego podczas, gdy w rzeczywistości nigdy nie rozwinęła się u nich jakakolwiek infekcja. Bakterie mogą być przenoszone z osoby na osobę. Są one na tyle odporne, że potrafią bez większych problemów swobodnie przetrwać na przedmiotach nieożywionych, stanowiąc zagrożenie rozprzestrzeniania infekcji wśród kolejnych osób użytkujących daną rzecz. Szczepy gronkowca złocistego mogą przebywać na poszewkach, ręcznikach oraz wielu innych przedmiotach codziennego użytku, także tych, które nierzadko są wykorzystywane przez wiele osób jednocześnie.

Ryzyko zakażenia bakteriami jest ponadto uzależnione od kilku istotnych czynników:

  • obecność ciała obcego w tkankach
  • przerwanie ciągłości tkanek
  • współistnieje z niektórymi chorobami, wśród nowotworów dotyczy białaczki, ale również marskości wątroby czy cukrzycy

Toksyny gronkowca są odporne na wysuszenie, bardzo wysokie, wręcz ekstremalne temperatury, a także duże stężenie soli.

«1 2 345 ... 8»