Gronkowiec złocisty

Gronkowiec złocisty należy do grupy bakterii Gram-dodatnich. Żyje on zarówno w środowisku tlenowym jak i beztlenowym.

Gronkowiec złocisty może występować u człowieka i zwierząt, najczęściej w obrębie nosa, krtani, gardła czy zatok, a także na skórze. Nawet do 50 % populacji może być nosicielami tej bakterii. Jednakże gronkowiec złocisty nie zawsze jest przyczyną problemów zdrowotnych. Jak powszechnie wiadomo w organizmie człowieka naturalnie występuje wiele rodzajów bakterii bez których prawidłowe funkcjonowanie organizmu byłoby niemożliwe. Tylko kilka procent z nich może być przyczyną problemów zdrowotnych. U części osób bakteria występuje jedynie okresowo. Gronkowiec złocisty jest szeroko rozpowszechniony w środowisku, może występować w powietrzu, wodzie, ściekach czy na różnorodnych przedmiotach.

Bakteria namnaża się w przypadku wielokrotnego zamrażania i rozmrażania żywności. Gronkowiec złocisty może być przyczyną zatruć. W grupie zwiększonego ryzyka zakażenia znajdują się osoby z osłabionym układem immunologicznym. Gronkowiec złocisty idealnie rozwija się w temperaturze 37°C.

O bakterii

Bakteria ta została po raz pierwszy odkryty w Wielkiej Brytanii w 1880 roku. Miał on postać ropnia ulokowanego w stawie kolanowym. Gronkowiec złocisty może być przyczyną wielu schorzeń. Od najmniej groźnych zmian skórnych poprzez zapalenie tkanki łącznej czy zapalenie mieszków włosowych po zapalenie opon mózgowych, zapalenie wsierdzia, bakteriemię czy zespół wstrząsu toksycznego. Bakteria to w dalszym ciągu jedna z głównych przyczyn większości zakażeń szpitalnych. Nierzadko bywa czynnikiem sprawczym pooperacyjnych zakażeń ran. Szczepy choroby doprowadzają do zakażenia często poprzez wytwarzanie silnych toksyn białkowych. Bakteria ta rozmnaża się bezpłciowo poprzez podział binarny. Gronkowiec jest rozpowszechniony u pacjentów z atopowym zakażeniem skóry. Przeważnie zadomawia się w miejscach pokrytych włosami. Warto także zdawać sobie sprawę, że bakteria może przetrwać na zwierzętach.

1 234 ... 8»