Gronkowiec złocisty

Drogi zakażenia

Gronkowiec złocisty może rozprzestrzeniać się drogą kropelkową.

Zważywszy na to nie dziwi fakt, że nosicielem tej groźnej dla zdrowia bakterii według szacunków może być nawet połowa z nas. Inną drogą szerzenia się infekcji jest kontakt z ropną wydzieliną pochodzącą z zakażonej gronkowcem rany. Kontakt bezpośredni także w znacznym stopniu zwiększa ryzyko ekspansji bakterii. Bowiem podczas kontaktu z osobą zakażoną wytwarzany jest pewien enzym – Hialuronidaza, który niszczy tkanki. Gronkowiec złocisty rozprzestrzenia się także poprzez kontakt pośredni, a więc w przypadku użytkowania rzeczy (ręczników, ubrania, pościeli czy sprzętu sportowego) należących do osoby zakażonej. Istotną rolę pełni odpowiednia higiena osobista, infekcje mogą szerzyć się za pośrednictwem brudnych rąk i paznokci, dotyczy to co prawda głównie dzieci, jednak jak się okazuje nie tylko. Należy także pamiętać o myciu rąk po każdorazowym kontakcie z wydzieliną ropną pochodzącą z rany.

Higiena osobista jest bardzo ważnym czynnikiem pozwalającym nie raz uniknąć niebezpiecznych infekcji oraz zakażeń. Warto od najmłodszego edukować dzieci jak ważną rolę pełni w naszym życiu i jak bardzo istotna jest dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zaleca się skrupulatne dbanie o uszkodzone obszary skóry, czy to skaleczenie, zadrapania lub alergiczne wysypki. Wszelkie rany powinno się regularnie przemywać oraz chronić przed zabrudzeniem oraz kontaktem z innymi osobami. Zakażenia gronkowcowe często szerzą się wśród personelu szpitalnego, następnie przenosząc się na osłabionych pacjentów.

Gronkowiec złocisty rozprzestrzenia się także poprzez spożywanie zakażonego bakterią jedzenia. Najczęściej są to potrawy mięsne, jajka, sałatki (przykładowo z tuńczykiem, jajkiem czy makaronem). Toksyny wytwarzane przez gronkowca mogą osiedlić się także w pokarmach mlecznych oraz wszelkich wypiekach (ciastach). Enterotoksyny nie zostają zniszczone nawet w przypadku długotrwałego gotowania czy pieczenia pokarmów. Gronkowiec złocisty najczęściej pojawia się na żywności na skutek nieprawidłowej obsługi oraz przede wszystkim braku odpowiedniej higieny ze strony pracowników gastronomii.

«123 4 567 ... 9»