Gronkowiec złocisty

Infekcje

Większość zakażeń wywołanych przez gronkowca to infekcje skóry i tkanek miękkich takie jak ropnie czy zapalenie tkanki łącznej.

W przypadku ropnia ognisko infekcji, tworzące się w miejscu uszkodzenia wypełnione jest ropą. Zapalenie tkanki łącznej to infekcja właściwej warstwy skóry. Zapalenie zazwyczaj wynika z przerwania tkanki, przykładowo jej przecięcia co pozwala bakteriom na wniknięcie wewnątrz organizmu. Najczęstszą lokalizacją zapalenia tkanki łącznej jest skóra rąk i nóg, co nie zmienia jednak faktu, że infekcja może dotyczyć także innych partii ciała. Wśród najpopularniejszych objawów występują zaczerwienienie, obrzęk oraz dolegliwości bólowe w miejscu zakażenia. Gronkowiec złocisty może także powodować zapalenie płuc oraz zakażenie krwiobiegu.

Z kolei tym schorzeniom towarzyszą trudności w oddychaniu, złe samopoczucie gorączka czy dreszcze.

Gronkowiec złocisty, a dokładniej wytwarzana przez niego enterotoksyna dzięki swojej odporności na wysokie temperatury jest w stanie przetrwać długotrwałe gotowanie, a także pieczenie. Dlatego niestety obróbka termiczna pokarmu rzadko daje wymierne efekty w postaci zniszczenia toksyny. Gronkowiec złocisty może znajdować się w wielu pokarmach, w tym najczęściej są to lody, mięso, nabiał, sałatki oraz ciasta. Przyczyną infekcji gronkowcem jest najczęściej spożycie żywności zakażonej. Bakteria równie często rozprzestrzenia się w warunkach szpitalnych, a jej nosicielami nie rzadko jest personel medyczny. Gronkowiec złocisty jako bakteria zakaźna może przenosić się z osoby na osobę. Po kontakcie z raną wymagane jest dokładne umycie rąk. Infekcje szerzą się także poprzez ropę wydzielaną z uszkodzonego na skórze miejsca. Inaczej jest w przypadku infekcji powstałej w następstwie spożycia zakażonego pokarmu. W takim przypadku toksyny nie są rozprzestrzenianie wśród ludzi.

Zespół wstrząsu toksycznego powstaje na skutek rozprzestrzeniania toksyny wydzielanej przez gronkowca złocistego w przypadku znikomego dostępu do tlenu lub w warunkach beztlenowych. Zespół wstrząsu toksycznego charakteryzuje pojawienie się natychmiastowej gorączki, wymioty, biegunka oraz bóle mięśni, spowodowane przez spadek ciśnienia krwi, które może skutkować wstrząsem lub nawet śmiercią. Wstrząsowi może towarzyszyć wysypka przypominająca poparzenie słoneczne.

«12 3 456 ... 9»