Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa - cel

Celem żywienia dla osób z cukrzycą jest osiągnięcie tzw. ABC cukrzycy. A oznacza test A1c lub test hemoglobiny A1c, który mierzy średni poziom cukru we krwi w przeciągu ostatnich trzech miesięcy. B oznacza ciśnienie krwi i C - cholesterol. Osoby z cukrzycą powinny osiągnąć poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi oraz cholesterol wskazane dla osób zdrowych.

Alkohol i cukrzyca

Chorzy na cukrzycę powinni pić alkohol rozumnie i z wyczuciem.

Alkohol jest przetwarzany w organizmie bardzo podobnie do sposobu w jaki przetwarzany jest tłuszcz. Dieta cukrzycowa powinna więc być odpowiednio przekształcana w zależności od spożycia napojów wyskokowych. Alkohol zapewnia praktycznie tyle samo kalorii co tłuszcz. Jeśli chory na cukrzycę zdecyduje się pić alkohol to tylko w małych ilościach – od czasu do czasu i jedynie wtedy, gdy poziom cukru we krwi jest dobrze kontrolowany. Należy pamiętać, że większość win i napojów mieszanych zawierają cukry. Dobrym pomysłem jest wcześniejszy kontakt z lekarzem i dowiedzenie się czy spożywanie alkoholu jest dopuszczalne. Jeśli tak, dieta cukrzycowa powinna być skonstruowana w ten sposób, aby alkohol zastępował inny składnik diety.

Indeks glikemiczny, a cukrzyca

Przez lata naukowcy próbowali określić, co wpływa istotnie na poziom cukru we krwi, przez co poziom glukozy we krwi podnosi się znacznie po spożyciu posiłku. Wśród potencjalnych winowajców wskazuje się cukier, węglowodany i skrobie. Indeks glikemiczny jest rodzajem rankingu, który próbuje zmierzyć wpływ jaki posiada dany pokarm na poziom cukru w we krwi chorego na cukrzycę. W większości przypadków na jego podstawie tworzona jest dieta cukrzycowa.

Żywność, która posiada niski indeks glikemiczny ma mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi po spożyciu posiłku. Ludzie, którzy jedzą dużo pokarmów o niskim indeksie glikemicznym mają zwykle niższy całkowity poziom tkanki tłuszczowej. Zaś żywność o wysokim indeksie glikemicznym wpływa na znaczne podwyższenie poziomu cukru we krwi. Ludzie, którzy jedzą dużo pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym żywności często mają wyższy poziom tkanki tłuszczowej, mierzony wskaźnikiem masy ciała (BMI). Warto zasięgnąć porady lekarza czy dietetyka. Efektem takiego spotkania powinna być odpowiednio ułożona dieta cukrzycowa.

«1 2 345 ... 10»