Dieta cukrzycowa

Wbrew temu, co głoszą niektóre osoby, nie istnieje jedna właściwa dieta cukrzycowa. Poprzez ten termin rozumie się ogół pokarmów polecanych ludziom chorym na cukrzycę, które kontrolują poziom glukozy we krwi (cukru we krwi). Owe produkty są dobre dla osób z cukrzycą, ale także dla osób zdrowych. Często rodzina zmienia całkowicie swój jadłospis ze względu na cukrzycę jednego z jej członków. Jest to dobry krok także w kierunku zmiany sposobu odżywiania na bardziej prozdrowotny.

Jednak dla osób z cukrzycą, całkowita ilość węglowodanów spożywanych każdego dnia musi być starannie monitorowana. Z różnych składników odżywczych - węglowodanów, tłuszczów i białek - węglowodany mają największy wpływ na poziom cukru we krwi.

Większość osób z cukrzycą musi także obserwować poziom i kontrolować całkowitą konsumpcję spożycia białka i tłuszczu.

Aby utrzymać poziom cukru we krwi w odpowiednim przedziale, trzeba wnieść zmiany do swojego jadłospisu. Wiążę się to z rozpoczęciem spożywania głównie zdrowej żywności, uprawianiem sportu oraz stosowaniem leków zaleconych przez lekarza. Dieta cukrzycowa powinna być konsultowana z lekarzem lub dietetykiem. Profesjonalnie osoby zajmujące się dietetyką na co dzień mają większą sprawność tworzenia jadłospisów i dopasowywania sposobu odżywiania do trybu życia pacjenta.

1 234 ... 10»