Czekolada

Aztekowie zaś w przeciągu XV wieku przejęli kontrolę nad dużą częścią Mezoameryki i przyjęli na dobre kakao w swojej kulturze. Utożsamiali ją z Xochiquetzal, bogini płodności i często używali napojów czekoladowych jako święte ofiary. Aztecka adaptacja napoju była gorzka, pienista i pikantna tak samo jak czekolada w wersji Majów. Wierzono, że zwalcza zmęczenie, co jest prawdopodobnie związane z zawartością, teobrominy zdecydowanie poprawiającej nastrój. Ponieważ kakaowce nie rosną w suchych centralnych wyżynach Meksyku, musiały być importowane. Była ważnym luksusowym dobrem w całym imperium Azteków, a same ziarna kakaowca były często używane jako waluta. Na przykład Aztekowie używali systemu, według którego jeden indyk kosztował sto ziaren kakaowca, a jedno świeże awokado trzy ziarna. Ameryka Południowa i kultury europejskie korzystały z kakao w celu leczenia biegunki przez setki lat.

Adaptacja w Europie

Pierwszą przesyłkę do Europy w celach komercyjnych odnotowano z Veracruz do Sewilli w 1585r. Nadal służyła jako napój, ale Europejczycy zaczęli dodawać do niej cukru trzcinowego, aby przeciwdziałać naturalnej goryczy. Eksperymentowali również z innymi przyprawami takimi jak papryczka chili, wanilia, czy cynamon.

Wówczas u Hiszpanów czekolada pitna "chocolatl" składała się z bazy o smaku wanilii, która była podawana na zimno.

Do XVI wieku, żaden Europejczyk nie słyszał o istnieniu popularnego drinka z ludów Środkowej i Południowej Ameryki. Dopiero hiszpański podbój Azteków, udowodnił, że czekolada może być importowana do Europy. W Hiszpanii, szybko stała się ulubionym z napojów. W przeciągu wieku rozprzestrzeniła się i stała się popularna na całym kontynencie europejskim. Aby nadążyć za wysokim popytem na nowy napój, hiszpańskie armie zaczęły zniewalać Mezoamerykanów do produkcji kakao. Wkrótce Hiszpanie sami rozpoczęli uprawę ziaren kakao na plantacjach z pomocą afrykańskich pracowników. Zupełnie inna sytuacja panowała w Anglii, gdzie każdy kto dysponował pokaźną sumą pieniędzy mógł kupić dowolną ilość napoju. Przez setki lat, proces produkcji pozostał niezmieniony. Kiedy jednak nastała rewolucja przemysłowa, nastąpiło wiele zmian, spożywano ją w nowych, nieznanych dotąd formach. Wprowadzono specjalne wynalazki, maszyny do masowej produkcji, dzięki czemu ludzie zaczęli doświadczać jej smaku i spożywać ją na całym świecie.

«1 2 345 ... 11»