Czekolada

Czekoladowe muzeum otworzył Hans Imhoff 31 października 1993 roku, jest ono położone w dzielnicy Kolonii, na półwyspie Rheinauhafen, eksponaty pokazują całą historię czekolady, od jego początków z Olmeków, Majów i Azteków do współczesnych produktów i metod produkcji.

Muzeum czekolady Choco Story w Pradze odpowiada na te wiele pytań odnośnie fenomenu czekolady poprzez ożywienie jej 2600-letniej historii, fascynujący świat czekolady porywa w swój świat za pomocą wykorzystywania wszystkich zmysłów.

Czekolada stała się jednym z najbardziej popularnych rodzajów żywności i aromatów na świecie, stworzona została ogromna ilość artykułów z jej wykorzystaniem, np. ciasteczka z kawałkami czekolady stały się bardzo powszechne i bardzo popularne w wielu częściach Europy i Ameryki Północnej.

Litera czekoladowa to wyrób cukierniczy, litera wykonana z czekolady, tradycyjnie wręczana jako podarunek z okazji święta Sinterklaas w Holandii, w Belgii, gdzie także obchodzone jest święto Sinterklaas, nie ma zwyczaju obdarowywania się czekoladowymi literami.

Opinia o czekoladzie jako o afrodyzjaku jest głęboko zakorzeniona w ludzkich umysłach i ugruntowana w kulturze, podobno nawet Casanova uważał, że jest ona eliksirem miłości i pijał ją zamiast szampana, wiara w tę jej moc znalazła swój wyraz w słynnym afrodyzjaku zwanym „hiszpańską muchą”, którego jednym ze składników jest właśnie czekolada, legenda głosi, że markiz de Sade podawał swoim gościom podczas balów "hiszpańską muchę" oraz czekoladę, ku podniesieniu nastrojów.

Mikroelementy, które zawiera czekolada wpływają na stan psychiczny człowieka: magnez reguluje sprawność komórek nerwowych; cynk i selen zwiększają wydzielanie endorfin - naturalnych substancji znieczulających i redukujących stres, przez co powodujących poprawę humoru; żelazo jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzania tlenu w organizmie; teobromina ma właściwości pobudzające; niacyna wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie; flawonoidy są to związki z grupy polifenoli przyczyniające się do poprawy funkcjonowania naszego układu krążenia, działają również przeciwutleniająco - neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia i występowanie chorób nowotworowych; fenyloetyloamina to substancja należąca do grupy endorfin- po dostaniu się do krwi powoduje poprawę nastroju, stymuluje pozytywną energię i uczucie szczęśliwości.

Słowo "czekolada" weszło do języka angielskiego z hiszpańskiego, jak słowo to znalazło się w języku hiszpańskim nie jest pewne, zwracając się do różnych źródeł z czasów hiszpańskich konkwistadorów, identyfikują one cacahuatl ("cacao woda") jako oryginalne słowo nahuatl dla zimnego napoju spożywanego przez Azteków.

W Anglii tradycję na Święta Bożego Narodzenia stanowią czekoladowe monety, tworzone na wzór prawdziwych pieniędzy, wykorzystywane są do dekoracji choinki i do wypełnienia pończoch dzieciaków.

«1 ... 8910 11