Czekolada

Czekolada zawiera dużo związków przeciwnowotworowych i opóźniających zmiany miażdżycowe. Jest rodzajem przetworzonej, zazwyczaj słodzonej żywności produkowanej z nasion drzewa kakaowego. Nasiona te mają intensywny, gorzki smak, dlatego muszą być fermentowane. Po procesie fermentacji ziarna suszy się, a następnie oczyszcza i praży, zaś powłoka jest usuwana do produkcji kakaowych śrut. Te z kolei są mielone w wysokiej temperaturze do powstania klarownej w postaci surowca.

Ponieważ masa kakaowa jest zazwyczaj ciekła wyrabiany jest z odrobiną innych składników lub też bez, tak zwany likier. Roztwór może być również przetwarzany przy pomocy dwóch składników, mianowicie masy kakaowej oraz masła kakaowego w różnych proporcjach, tworząc jednocześnie czekoladę gorzką.

Większość czekolad spożywanych w dzisiejszych czasach jest w formie słodkiej np. biała i mleczna, która dodatkowo zawiera w składzie mleko w proszku lub mleko skondensowane.

Stała się ona jednym z najbardziej popularnych rodzajów żywności i aromatów na świecie.

Ciasteczka z jej kawałkami stały się niezwykle powszechne w wielu częściach Europy i Ameryki Północnej. A formowana w różne kształty stanowi tradycję nawet podczas niektórych świąt.

Czekolada stanowi również podstawę w zimnych i gorących napojach oraz w produkcji mleka smakowego.

Historia

Jest stosowana jako napój dla prawie wszystkich jej historii. Najwcześniejszy zapis używając czekolady sięga przed Olmeków. W listopadzie 2007 roku, archeolodzy zgłosili znalezienie dowodów najstarszej uprawy i wykorzystania kakao na placu w Puerto Escondido, Honduras, pochodzący z około 1100/00 roku p.n.e. Znalezione pozostałości wskazywały wstępne zastosowanie kakao, nie tylko jako zwykły napój, ale i jako źródło nadających się do fermentacji cukrów w napojach alkoholowych. Odczytując hieroglify z cywilizacji Majów, można dowiedzieć się o kolejnym zastosowaniu, zarówno w życiu codziennym jak i celach obrzędowych. Majowie są ogólnie uznawani za twórców pierwszego nowoczesnego napoju czekoladowego sprzed 2000 lat, pomimo faktu, że napój uległ większym zmianom w Europie.

1 234 ... 11»