Celiakia

życie z celiakią

Mówi się, że po zdiagnozowaniu celiakia przestaje być chorobą i staje się tylko sposobem życia, po rozpoczęciu kuracji psychofizyczny stan zdrowia ulega ogromnej poprawie, ale trzeba się nauczyć współżyć z zasadami narzuconymi przez nowy regulamin dietetyczny. Czy doświadczasz ataków biegunki od czasu do czasu? Skurcze brzucha? Wzdęcia? Zaparcia? Czy lekarz powiedział niedawno, że masz anemię ale nie może znaleźć powodu, braku żelaza? Czy masz nienasycony apetyt, a jednocześnie udało Ci się schudnąć? Jeśli odpowiedziałeś "tak" na którekolwiek z tych pytań (lub nawet jeśli nie), może być to choroba trzewna, autoimmunologiczna choroba jelit charakteryzuje się niezdolnością do trawienia glutenu. Gluten odnosi się do białka z poszczególnych ziaren zbóż takich jak wszystkie formy (w tym pszenica durum, kasza manna, orkisz, kamut, Einkorn i Faro), żyta, jęczmienia i pszenżyta. Kiedy osoby z celiakią jedzą gluten, kosmki (małe jak projekcje włosów w jelicie cienkim, które wchłaniają substancje odżywcze z pożywienia) są uszkodzone i nie skutecznie pochłaniają podstawowe składniki odżywcze, w tym białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, minerały oraz, w niektórych przypadkach, wodę i sole żółciowe. Objawy mogą obejmować skurcze brzucha, wzdęcia i gazy, przewlekłe zaparcia lub biegunkę (lub oba) stolce tłuszczowe, niewyjaśnioną niedokrwistość lub niedobory żywieniowe i utratę masy ciała pomimo dużego apetytu.

Ale to nie koniec. Eksperci twierdzą, że to tylko klasyczne objawy, inne związane z nimi warunki i objawy mogą obejmować kruche kości lub osteoporozę (ze względu na niezdolność organizmu do wchłaniania wapnia i witaminy D), depresję, osłabienie, brak energii, niepłodności, a może i niepowodzenia. Dobrą wiadomością jest to, że dzięki przejściu na dietę bezglutenową można wyjaśnić te objawy bardzo szybko, jak i zażegnać inne długoterminowe konsekwencje choroby. 
«1 ... 456 7