Budowa żołądka

Nietolerancja laktozy

Jeżeli po spożyciu produktów mlecznych odczuwasz ból żołądka, występują u ciebie silne wzdęcia, uczucie zbyt dużego napełnienia, pokarm głośno przemieszcza się w jelitach i występują gazy, to bardzo prawdopodobne, że cierpisz na nietolerancję laktozy. Spośród niej wyróżniamy trzy rodzaje nietolerancji: -Wrodzona, czyli Alaktacja – wtedy to dziecko już od poczęcia nie wytwarza enzymu trawiącego laktozy. -Pierwotna – u ludzi dorosłych, kiedy to przez podział genetyczny posiadamy niechciany gen -Nabyta – ma charakter przejściowy, kiedy to właśnie odczuwamy ból żołądka, po spożyciu za dużej ilości produktów mlecznych, szczególnie jeśli jesteśmy osobami w starszym wieku, lub też mamy uszkodzoną błonę śluzową jelita cienkiego w skutek zażywania niektórych antybiotyków, bądź też przewlekle chorowaliśmy na stany zapalne jelitowo-żołądkowe. Co ciekawe, taki ból żołądka i związane z nim dolegliwości jest uwarunkowane szerokością geograficzną. Ludzie z Bliskiego Wschodu, Indianie, Aborygeni mają wśród swojej populacji nawet do 95% nietolerancji laktozy.
Takiego problemu natomiast nie mają Europejczycy (do 25%) oraz Szwedzi (do 5%). Nietolerancję laktozy i ból żołądka z nią związany możesz leczyć tylko jednym sposobem – unikanie potraw z laktozą oraz stosowanie specjalnej diety, przedyskutowanej z lekarzem. Często osoby cierpiące na tą przypadłość mogą spożywać produkty mleczne tj. jogurty, kefiry, maślanki, ser, twarogi ponieważ na skutek procesów fermentacyjnych z udziałem bakterii mlekowych laktoza zostaje w tych produktach częściowo przetworzona na kwas mlekowy. Mleko i produkty mleczne to przede wszystkim źródło wapnia. Jeśli w codziennym jadłospisie mogą występować produkty mleczne to wapń zostanie dostarczony w odpowiedniej ilości, gorzej jest u osób które muszą całkowicie odstawić wszystko co jest przygotowywane na bazie mleka. Jednak nie należy się martwić ponieważ wapń można dostarczać także z innymi produktami jego źródłem są warzywa liściaste, warzywa strączkowe, suszone figi, ciecierzyca, sardynki czy tofu. Bezpiecznie można spożywać twarde sery np. ser Cheddar. Należy również uważnie czytać opakowania na produktach, i rezygnować z nich, bądź zastępować innymi, które nie posiadają laktozy, tj preparaty mleko-zastępcze (nawet te dla niemowląt). Na uciążliwe powroty dolegliwości takich, jak silny ból żołądka należy zasięgnąć porady lekarza specjalisty.
«12 3 456 ... 8»