Biegunka

Biegunka motoryczna może być spowodowana zespołem jelita drażliwego, nadczynnością tarczycy oraz lekami prokinetycznymi.

W leczeniu biegunki zazwyczaj wystarczającym sposobem postępowania jest nawadnianie organizmu.

Biegunka może być spowodowana inwazją pasożytów układu pokarmowego oraz zatruciami pokarmowymi.

Spożywany podczas biegunki pokarm powinien być bogaty w składniki odżywcze.

Nasilać biegunkę mogą produkty takie jak: mleko, cukier, miód, dżem oraz soki jabłkowy i pomarańczowy.

W trakcie biegunki odpowiednie żywienie pełni kluczową rolę w jej leczeniu i zapobieganiu odwodnieniu.

Biegunkę rozpoznaje się na podstawie objawów klinicznych, z badań dodatkowych wykonywana jest morfologia krwi obwodowej i gazometria.

Czynniki infekcyjne biegunki uszkadzają komórki jelita doprowadzając do upośledzenia wchłaniania glukozy i sodu, powodują również sekrecję elektrolitów i wody do jelita.

Antybiotykoterapia stosowana jest tylko jeśli potwierdzona zostanie etiologia bakteryjna biegunki.

Niektórym rodzajom biegunki można zapobiegać poprzez unikanie potraw, które organizm źle toleruje, a po terapii antybiotykami należy zażywać środki wzbogacające florę bakteryjną jelit.

Biegunka u dzieci w ciągu zaledwie kilku godzin może doprowadzić do groźnego dla życia odwodnienia.

W przypadku biegunki podczas ciąży kontakt z lekarzem jest obowiązkowy, gdy do objawów biegunki dojdzie gorączka, silne bóle żołądka, wymioty lub/i osłabienie.

«1 ... 8910 11