Biegunka

Biegunka najczęściej powodowana jest przez zapalenie żołądka i jelit. Najczęściej stosowane są domowe sposoby jej leczenia. Rozwolnienie jest częstą przyczyną śmierci w krajach rozwijających się i drugą najczęstszą przyczyną zgonów niemowląt na całym świecie. Utrata płynów przez rozwolnienie może powodować odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe, takie jak niedobór potasu lub inne zaburzenia równowagi soli. Jest kilka rodzajów biegunki. Biegunka wydzielnicza charakteryzuje się wzrostem wydzielania wody lub hamowaniem jej wchłaniania w jelitach.

Najczęstszą przyczyną tego typu biegunki jest toksyna cholery, która pobudza wydzielanie anionów, a zwłaszcza jonów chlorkowych. W tego typu biegunce jelitowej wydzielany płyn jest izotoniczny z osoczem, nawet w czasie poszczenia. Rozwolnienie osmotyczne pojawia się, gdy wchłaniane do jelit jest zbyt dużo wody. Ten rodzaj rozwolnienia powodowany może być nadmiernym spożyciem cukru lub soli. Może być ona również wynikiem problemów trawiennych (np. choroba trzustki, choroba trzewna), oraz przez osmotyczne środki przeczyszczające (łagodzenie zaparć). U osób zdrowych najczęstszą przyczyną biegunki osmotycznej jest nadmierna ilość magnezu lub witaminy C. Nieprzyswajanie np. laktozy również może wywołać osmotyczną biegunkę i rozdęcie jelita. Osoba z nietolerancją laktozy może mieć problemy po spożyciu produktów mlecznych, jak również u osób z zaburzeniami przyswajania fruktozy nadmierne jej spożycie może prowadzić do biegunki. Wysoka fruktoza żywności, która zawiera także wysoką zawartość glukozy jest lepiej przyswajalna i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia rozwolnienia. Alkohole cukrowe, takie jak sorbitol (często obecne w produktach bezcukrowych) są dla organizmu trudne do wchłaniania i w dużych ilościach mogą prowadzić do biegunki.

1 234 ... 11»