Alergia

Jest ona jednym z najczęstszych zaburzeń zdrowotnych. Szacuje się, że 60 milionów Amerykanów, czyli więcej niż jedna na pięć osób, cierpi na jakąś jej postać, w podobnych proporcjach występuje ona na całym świecie. Uczulenie jest najczęstszą przyczyną nieobecności w szkole i jest głównym źródłem utraty produktywności w miejscu pracy.

Jest to typ reakcji immunologicznej. Zwykle, układ immunologiczny reaguje na obce mikroorganizmy produkując specyficzne białka zwane przeciwciałami. Są one zdolne do wchopdzenia w reakcje z identyfikującymi cząsteczkami lub antygenami na obcych cząsteczkach. Ta reakcja pomiędzy przeciwciałem i antygenem ustala szereg reakcji chemicznych przeznaczonych do ochrony organizmu przed infekcją. Czasami ta sama seria reakcji jest wyzwalana przez nieszkodliwe, substancje, które możemy spotkać na co dzień, takie jak pyłki, kurz i sierść zwierząt. Gdy to nastąpi, alergia rozwija się przeciwko substancji ją wywołującej.

Mastocyty, jedne z głównych graczy w reakcji uczuleniowych, ich zadaniem jest przechwytywanie i wyświetlanie określonego typu przeciwciała o nazwie immunoglobulina typu E (IgE), które wiąże się z substancjami powodującymi uczulenie.

Wewnątrz mastocytów znajdują się małe pakiety wypełnione chemiczne granulkami. Granulki te zawierają wiele silnych substancji chemicznych, w tym histaminę.

Immunolodzy dzielą reakcje alergiczne na dwa główne rodzaje: natychmiastowe reakcje nadwrażliwości, które są spowodowane głównie za pośrednictwem mastocytów i mogą wystąpić w ciągu kilku minut od momentu kontaktu z alergenem, oraz opóźnione reakcje nadwrażliwości, w których pośredniczą limfocyty T (rodzaj białych krwinek) i występują od godziny do dnia po ekspozycji.

Wdychanie oraz spożywanie alergenów zwykle powoduje natychmiastową reakcje nadwrażliwości. Łączą się one z przeciwciałami IgE na powierzchni mastocytów, które wylewają zawartość ich granulek na zewnątrz na sąsiednie komórki, w tym naczynia krwionośne i komórki nerwowe. Histamina wiąże się z powierzchniami innych komórek przez specjalne białka zwane receptorami histaminowymi. Poprzez oddziaływanie histaminy z receptorami naczyń krwionośnych dochodzi do zwiększenia nieszczelności, co prowadzi do gromadzenia płynów, obrzęku i wzrostu zaczerwienienia.

«1 2 345 ... 13»