Alergia

Alergia jest chorobą nadwrażliwości układu odpornościowego. W momencie gdy układ odpornościowy człowieka zareaguje na nieszkodliwe surowce znajdujące się w powietrzu mamy doczynienia z reakcją alergiczną. Substancja, która powoduje reakcję nazywana jest alergenem.  Reakcje te są nabywane, przewidywalne i szybkie. Reakcje alergiczne różnią się od siebie nadmierną aktywacją krwinek białych o nazwie komórek tucznych i bazofilów przez przeciwciała zwane immunoglobuliną E (IgE). Ta reakcja prowadzi do odpowiedzi zapalnych, które mogą mieścić się w zakresie od niekomfortowych do niebezpiecznych.

Jej łagodny typ często powoduje objawy takie jak wypryski, pokrzywka, katar, zaczerwienienie oczu, swędzenia lub atak astmy. Poważne uczulenie na diery lub lieki mogą powodować niebezpieczne dla życia reakcje anafilatyczne.

 Reakcje na alergie pokarmowe lub jad owadów są bardzo często powiązane z wystąpieniem ciężkich konsekwencji.

Istnieje wiele różnorodnych testów do diagnozowania stanów nadwrażliwości. Badania obejmują wprowadzanie ewentualnych czynników wywołujących uczulenie na skórę pacjenta i obserwacje reakcji, takich jak obrzęk oraz testy krwi na wyszukanie konkretnego czynnika IgE.

Leczenie nadwrażliwości to unikanie znanych czynników jej sprzyjających oraz sterydów, które modyfikują układ odpornościowy oraz przyjmowanie leków, takich jak leki przeciw histaminowe i środki udrożniające górne drogi oddechowe, które zmniejszają objawy. Wiele z tych leków jest przyjmowanych doustnie, choć epinefryna, którą stosuje się do leczenia reakcji anafilaktycznej, jest wtryskiwana pod skórę. W immunoterapia używa się wstrzykiwania substancji wywołujących uczulenie do znieczulania reakcji organizmu.

1 234 ... 13»