Afta – objawy

afta

Afta – co to takiego?

Afta to mała ranka w jamie ustnej, nie jest ona groźna lecz potrafi swoim bólem sprawić wiele problemów. Zazwyczaj jej żywotność to nie więcej niż dwa tygodnie, jest ona rodzajem owrzodzenia i może jej towarzyszyć powiększenie węzłów chłonnych, afta ma 1-2mm średnicy.

Zapobieganie i profilaktyka

Jeśli nie chcemy, aby zaatakowała nas afta oto kilka środków zapobiegawczych: przyjmowanie lizyny 1000 mg trzy razy dziennie; stosowanie jeżówki czyli ziół pobudzających układ odpornościowych, po zauważeniu pierwszych objawów nadżerki, powinno się przyjąć 200 mg 2-3 razy dziennie.

Afta może wytworzyć się jeśli spożywamy pożywienie w postaci lub zawierające: pełnoziarnistą pszenicę, żyto, jęczmień, owoce morza, ananasy, owoce cytrusowe, figi, czekolady, pomidory, zieloną paprykę, truskawki.

Leczenie

Ziołolecznictwo – Zielarze zalecają również płukanie jamy ustnej odwarem wody różanej, sporządzonym z gotowanych na wolnym ogniu płatków.

Afty u dzieci

Infekcja zazwyczaj atakuje osoby między dziesiątym, a czterdziestym rokiem życia. Bywa mylona z pleśniawkami: częstą dolegliwością niemowlaków.

 Gdy zajrzy się do buzi, nietrudno zauważyć białe plamki, nadżerki lub owrzodzenia, umiejscowione są na języku, wewnętrznej stronie policzków, lub na podniebieniu. Zmiana spowodwana infekcją czasem lekko krwawi, albo jest pokryta nalotem przypominającym resztki mleka, szarawym, a nawet zielonkawym.

Podsumowanie

Infekcja ma charakter płytkiej nadżerki pokrytej białym nalotem i otoczonej rumieniowatym, zapalnym obrzeżem, jest ona bolesna. Afta może również pojawiać się wskutek zażywania silnych antybiotyków, w tym wypadku najlepszą formą zapobiegania i leczenia jest przyjmowanie leków osłonowych na bazie bakterii kwasu mlekowego.Zapobieganie polega głównie na unikaniu potraw oraz czynników, przez które afta może zostać wywołana, unikanie niedoboru witamin, szczególnie B12, żelaza i kwasu foliowego. Jeśli afta nawraca konieczna jest konsultacja ze specjalistą.

«1 ... 345 6